Stowarzyszenie „Złote lata” działające przy Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Lublińcu realizuje w 2018r. projekt „Zdrowa rodzina” - z zakresu ochrony i promocji zdrowia w związku z ogłoszonym przez Burmistrza Miasta Lublińca konkursem ofert i otrzymanymi środkami finansowymi.
Głównym celem projektu jest poszerzanie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia rodzin oraz kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania zdrowia, w tym zapobiegania nadwadze i otyłości - zwłaszcza u dzieci mieszkających na terenie Lubińca.
Projekt „Zdrowa rodzina” charakteryzuje się indywidualnym podejściem do tematu profilaktyki prozdrowotnej w zakresie zdrowego odżywiania się. Każda rodzina biorącą udział w projekcie oprócz zajęć w grupie jest indywidualnie konsultowana przez dietetyka klinicznego i sportowego - Panią Sandrę Malitowską- właścicielkę Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej. Wykonane w ramach projektu badania diagnostyczne z krwi dzieci, a także analiza składu i masy ciała rodziców i dzieci oraz prowadzone dzienniczki żywieniowe rodzin są szczegółowo analizowane przez dietetyka klinicznego, który na ich podstawie opracowuje dla każdej rodziny w formie broszury tzw. indywidualne plany żywieniowe. Warsztaty edukacyjne z dietetykiem dostarczają rodzicom wiedzę z zakresu zasad zdrowego odżywiania się, uświadamiają rodzicom jakich produktów należy unikać, a jakie wprowadzić do codziennej diety i dlaczego. Podczas spotkań omawiane są również skutki zdrowotne nieprawidłowego odżywiania, a także korzyści płynące z właściwej, indywidualnie dobranej diety zwłaszcza dla osiągnięcia przez dzieci pozytywnych wyników w nauce. Ponadto rodzice uczą się rozpoznawać skład podstawowych produktów spożywczych poprzez praktyczne zajęcia warsztatowe ( umiejętność czytania etykiet produktów dot. ich składu).
Pod okiem Pani Sandry Malitowskiej przeprowadzone zostały praktyczne zajęcia kulinarne, na których rodzice z dziećmi zdobywali wiedzę i umiejętności jak przyrządzać zdrowe posiłki z wykorzystaniem zdrowych i tanich produktów spożywczych.
W ramach projektu zaplanowane jest również spotkanie z lekarzem pediatrą, który omówi skutki zdrowotne nieprawidłowego żywienia.
Miłym i „zdrowym” akcentem na zakończenie projektu (planowane na koniec maja 2018) będzie poczęstunek przygotowany przez realizatorkę – Panią Sandrę w formie zdrowych, lubianych przez dzieci drobnych przekąsek.